Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΑΦΜΟ-ΑΦΟΑΝ Τίμησε τους ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμή των ηρώων του μπλόκου της Κοκκινιάς πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό χώρο της Μάντρας αγώνες Γρήγορου Σκακιού («RAPID») για πρώτη φορά με σκοπό να καθιερωθούν και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο .
Οι διακριθέντες ήταν: 1ος Βασίλης Μπλάζος (ΑΦΟΑΝ), 2ος Πηλάλης Χρήστος (ΑΕΚ), 3ος Δωδεκάτος Παναγιώτης (ΑΦΟΑΝ).
Στους διακριθέντες εδόθησαν αναμνηστικά διπλώματα και ιστορικά βιβλία της Αντίστασης που παραχώρησε το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς.
Τους αγώνες διοργάνωσαν οι σύλλογοι  ΟΦΟΝ και ΑΦΜΟ-ΑΦΟΑΝ.
Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης των αγώνων και την διαιτήτρια Ντίνα Σερετάκη.

 
 
 
 
 
 
            ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Στα τέλη του 1943 η πλειονότητα των κατοίκων της Κοκκινιάς ήταν οργανωμένοι ή υποστήριζαν ανοιχτά το ΕΑΜ, ενώ υπήρχαν πολυπληθή ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ. Με τη μάχη της Κοκκινιάς, στις 6-8 Μάρτη του '44, η επικράτησή των δυνάμεων του ΕΛΑΣ κατέστησε την πόλη «ελεύθερο έδαφος», μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα, για περίπου έξι μήνες.
Τον Αύγουστο του '44, η πόλη βρέθηκε στο στόχαστρο των Γερμανών και των συνεργατών τους. Αποκορύφωμα ήταν το μπλόκο που έστησαν στις 17 Αυγούστου 1944, όταν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις απέκλεισαν τη συνοικία, με κουκουλοφόρους χαφιέδες να καταδίδουν, αγωνιστές να βασανίζονται και να εκτελούνται και χιλιάδες ομήρους να οδηγούνται στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ  
του αγωνιστή Στρ. Ευστρατιάδη που έζησε την τραγωδία
" Κάποια στιγμή έγινε ένας δυνατός θόρυβος κι ανάμεσα από ένα τσούρμο Γερμανούς, ταγματασφαλίτες και προδότες, πρόβαλε από τα κοντινά διάκενα τρικλίζοντας ένα λεβεντόκορμο παλικάρι, με το πουκάμισο που φορούσε σχισμένο και ματωμένο, με αίματα στο κούτελο και στα μπράτσα, με τα μαλλιά του άτακτα και σκονισμένα – σημάδια χαρακτηριστικά της απάνθρωπης δοκιμασίας που είχε υποστεί – αλλά και μ’ ένα βλέμμα σκληρό και γεμάτο περιφρόνηση για τα ανθρώπινα κατακάθια που τον συνοδεύανε. Ήταν, όπως ψιθυρίστηκε, ο Κώστας Περιβόλας, ένα από τα αγνά παλικάρια της Νίκαιας που είχε ενταχθεί στις γραμμές της εθνικής αντίστασης για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας. Ώσπου σε λίγο, όταν όλος ο συρφετός των κτηνανθρώπων έφτασε κοντά μας, ακολουθώντας τα μετά κόπου σερνάμενα βήματα του Περιβόλα, ένας ταγματασφαλίτης, που κρατούσε στα χέρια του ένα κλαρί δέντρου με ρόζους και κάθε τόσο τον χτυπούσε παθιασμένα στα πλευρά, έσκυψε πάνω του και του είπε άγρια:
-         Μαρτύρα, μωρέ!... Τήρα έναν έναν όλους εδώ κατάματα και πες μας, δείξε μας, ποιος ή ποιοι ήταν στην οργάνωση μαζί σου;…........."
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: